22 травня – Міжнародний день біорізноманіття

Дата: 21.05.2021 08:23
Кількість переглядів: 354

Щороку, 22 травня, світ відзначає Міжнародний день біорізноманіття, проголошений Генеральною Асамблеєю Організацій Об’єднаних Націй у 2000 році на честь прийняття 22 травня 1992 року Конвенції про біорізноманіття.

Фото без описуБіорізноманіття – це результати еволюційних процесів, які відбуваються на Землі мільярди років і які необхідні людству для виживання. Харчування, будівельні, ізоляційні та декоративні матеріали, натуральні текстильні волокна, активні складові багатьох ліків, запилення, очищення повітря, води і ґрунтів тощо.

Біорізноманіття – це безліч продуктів і послуг, без яких життя на планеті Земля в звичному нам вигляді було б неможливе.

Головне завдання Міжнародного дня біологічного різноманіття — звернути увагу громадськості на проблему безповоротного зникнення на Землі багатьох представників флори і фауни. Біологічне різноманіття нашої планети продовжує скорочуватися, а екологічна рівновага все ще піддається змінам. Близько 60% екологічної системи деградує або використовується нерозважливо, що веде до втрати біологічного різноманіття і тяжких наслідків втрат.

Варто виділити основні фактори, що впливають на втрати біологічного різноманіття:

— забруднення навколишнього середовища;

— глобальні кліматичні зміни;

— опустелювання; 

— зростання населення і надмірне споживання;

— безрозсудне використання природних ресурсів.

В Україні внаслідок господарювання, особливо за останнє століття, значно змінилися ландшафти та середовища існування. Різко зменшилася площа, зайнята природними угрупованнями, т. ч. лісами, було практично знищено степ як природний біом, значних змін зазнали гідрологічні умови території.

Україна володіє значним земельним потенціалом, який становить 5,7% території Європи. За площею чорноземів наша країна посідає четверте місце у світі після Росії, США та Китаю — 28 млн га або 46% загальної площі країни, проте є лідером із розорюваності сільськогосподарських угідь, що, в свою чергу, призводить до деградація ґрунтів та опустелювання.

Наслідками високого ступеня розораності земель призводить до порушення балансу між кількістю площ пасовищ, сіножатей і площами призначених для вирощування агрокультур. В результаті збільшуються процеси ерозії грунтів, відбувається втрата малих річок, а отже руйнується біологічний баланс природних ресурсів. На сьогодні в Україні із 43 млн га сільськогосподарських земель через недбайливе ставлення людини до використання земельного ресурсу близько 6,5 млн га земель стали  орнонепридатними землями.

Опустелювання земель, скорочення продуктивності земельних угідь, зменшення водних об’єктів, забруднення атмосферного повітря впливає на скорочення, а той зникнення видів тварин і рослин, що в загальному викликає деградацію екосистеми.

Саме жива природа є основою життя на Землі та фундаментом гармонійного існування, тому напередодні відзначення Міжнародного дня біологічного різноманіття постає нагода ще раз згадати про необхідність збереження біорізноманіття та усвідомити відповідальність за збереження цієї дорогоцінної спадщини для нинішніх та прийдешніх поколінь.

Цьогорічне гасло відзначення Міжнародного дня біорізноманіття „Наші рішення – в природі” закликає усіх  нас шанобливо ставитися до навколишнього природного середовища, берегти усе, чим природа щедро нас обдарувала та здійснювати заходи щодо збереження та примноження природних ресурсів.

Посади дерево, квітку, не забруднюй водойму та прибережні смуги, цивілізовано поводься із відходами – ці прості правила мають стати нормами для кожного з нас і нашими найменшими діями щодо збереження природного довкілля.

 

Відділ агропромислового розвитку, екології та взаємодії

з органами місцевого самоврядування райдержадміністрації

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь