Козацькі традиції виховання в Уманському районі

Дата: 23.08.2021 16:19
Кількість переглядів: 560

Фото без опису

В умовах палаючого  сьогодення, коли Україна ціною життя Героїв Небесної Сотні, зусиллями українських військових, добровольців та волонтерів відстоює незалежність, пріоритетного державного значення набуває національно-патріотичне виховання підростаючого покоління.   

В основу системи національно-патріотичного виховання покладено ідею розвитку української державності як консолідуючий чинник розвитку суспільства й нації в цілому. Форми й методи виховання базуються на українських народних традиціях, кращих надбаннях національної та світової педагогіки й психології.

Історично склалося, що уособленням національного характеру,  сили  й  мужності,  традиційного  вираження його способу життя, діяльності та поведінки, символом невмирущості  української нації, її демократичного й вільного існування в колі європейських держав є українське козацтво.

Славні традиції українського козацтва знайшли своє відображення у затвердженій Кабінетом Міністрів Державній цільовій соціальній програмі національно-патріотичного виховання на період до 2025 року.

В Уманському районі національно-патріотичне виховання на основі козацьких традицій уже має свої освітні надбання та кількарічний досвід.

У мальовничому селі Паланочка, що розміщується на теренах Маньківщини, уже більше 5 років улітку функціонує Маньківський міжшкільний військово-патріотичний табір ”Козацький гарт”.  У цьому році, завдяки підтримці та зусиллям голови Уманської райдержадміністрації Ігоря Миклащука табір уперше приймав юнаків із двох громад Уманського району – Ладижинської та Паланської.

7 табірних днів пролетіли, як одна мить. І ось настав той день, коли скінчилися насичені цікавими подіями та зустрічами табірні будні і пора повертатися додому.

У цей день табір відвідав один із його організаторів – голова Уманської райдержадміністрації Ігор Миклащук. Він ознайомився з умовами, в яких юні козачата проводили табірні будні, осягаючи на практиці основні аспекти армійської справи, а це, зокрема, поводження зі зброєю, рукопашний бій, основи мінерської справи, тактична медицина, наряди та дозори, бойове злагодження підрозділів та основи розвідувальної майстерності. Зі слів ройового табору Вадима Гуртовенка очільник району дізнався про те, як юнаки витримували фізичні навантаження, як проводили свій вільний час. Ігор Миколайович відмітив, що  робота, яка проведена в таборі є неоціненним кроком вишколу молоді.

Саме тут формується справжній дух воїна, патріота – такими словами оцінив роботу табору почесний гість, Гетьман українського козацтва Микола Пантелюк. Він відзначив, табір ”Козацький гарт” є прикладом для всієї України щодо національно-патріотичного виховання підростаючого покоління, а фізичний та моральний гарт, отриманий у таборі допоможе юним козакам у подальшому мирному житті. Гетьман відмітив, що така робота можлива лише у співпраці органів влади, місцевого самоврядування, освіти та громадських організацій. Микола Пантелюк особисто подякував голові Уманської райдержадміністрації Ігорю Миклащуку за розуміння важливості національно-патріотичного виховання і особистий внесок в організацію роботи табору.

Ігор Миклащук відмітив, що у цьому році завдяки спільній роботі Маньківський міжшкільний військово-патріотичний табір ”Козацький гарт” поширив свою діяльність на інші громади. Голова райдержадміністрації подякував керівництву Маньківської громади, Паланської та Ладижинської громад, а також виховникам, козакам та всім, хто долучився до роботи табору за започаткування хорошої ініціативи. Він також виразив побажання, щоб табір функціонував кожного року і відкривав свої двері для юнаків та дівчат з усього Уманського району. Користуючись нагодою, Ігор Миколайович привітав присутніх з Днем державного прапора, Днем Незалежності України та вручив подяки від райдержадміністрації.

Начальник відділу освіти Маньківської селищної ради Юрій Безверхий

подякував усім, хто долучився до організації роботи табору та попросив, зробити усе можливе, щоб табір був цілорічним і щоб сюди їхали діти з усього Уманського та інших районів.

Генеральний хорунжий українського козацтва, отаман Уманського коша імені Івана Гонти Володимир Сивак наголосив, що неоціненний досвід козацького таборування Маньківщини має бути впроваджений по всій Україні.

Громадський діяч, мати загиблого воїна АТО, кавалер ордену Княгині Ольги Ірина Рижак та представник волонтерської організації ”Разом” Оксана Ящук у своїх виступах також відзначили неймовірний вклад козацького таборування на Маньківщині у майбутнє України та подякували організаторам за проведену нелегку роботу.

Голова Ради старшин Христинівського козацького полку, полковник українського козацтва Степан Ковбасюк передав вітання із Христинівщини – батьківщини Івана Гонти. А далі над площею полилися чарівні ноти та слова української пісні, охоплюючи серця присутніх незламним духом української нації – це Степан Ковбасюк заспівав власну пісню ”Україні”, яку виконував у 2015 році на сході України на передових позиціях перед українськими бійцями.

Пісенну естафету підхопили солісти вокальної студії ”Волошковий дивоцвіт”, зачаровуючи присутніх то журливою журавлиною піснею, то дзвінкими голосами лісових дзвіночків.

“Козаки, козаки, українські козаки і до бою, і до танцю мастаки,” – ринула над табором пісня у виконанні Тетяни Мануйлової, під мелодію якої так і хотілося відважним та сильним духом козакам кинутися у стрімкий вир українського гопака.

Захоплюючим був виступ хорунжого українського козацтва директора табору Петра Карпенка, який продемонстрував справжню майстерність у володінні нунчаками.

А ось і останні слова урочистої частини закриття Маньківського міжшкільного військово-патріотичного табору ”Козацький гарт”.  Петро Карпенко подякував юнакам, які переступили свої страхи та хвилювання і стали справжніми козаками. Він також вказав, що для кожного із юнаків це героїчний вчинок, який має бути у житті свідомих патріотів України, це власна перша перемога над собою, перша перемога у розбудові держави та відстоюванні її незалежності. Петро Миколайович побажав, щоб знання та навички, отримані у таборі, знадобилися лише в мирному житті. І як вияв вищої військової поваги та довіри запевнив, що з такими козаками пішов би у розвідку.

Ось і закінчилася табірна зміна, але це не закінчення – це лише початок нелегкої і важливої справи національно-патріотичного виховання молодого покоління задля майбутнього нашої держави. Слава Україні!

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь