Світла пам’ять полеглим Героям

Дата: 03.09.2021 01:59
Кількість переглядів: 327

29 серпня – День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено указом президента від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за батьківщину, як нагадування про одну із найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію. За офіційними даними, під час Іловайської трагедії 366 українських воїнів загинуло, 429 – отримали поранення різного ступеню тяжкості, 128 потрапили в полон, 158 вважаються зниклими безвісти.

Війна на сході України, що ятриться болючою раною у серцях мільйонів українців не оминула своїм кривавим покривалом Уманський район. Більше 50-ти сімей не дочекалися повернення додому своїх рідних. Цей день для них є особливим, адже він знову відкриває в пам’яті тяжкі хвилини прощання, коли з болем у серці та стогоном у душі проводжали у вічність найдорожчих людей. Проте, вони завжди з нами – живуть у наших думках, наших серцях, нашій пам’яті.

У жалобних заходах, що проходили у місті Києві в День пам’яті захисників взяли участь представники родин загиблих та волонтери Уманського району.

Урочисті заходи розпочалися із вшанування пам’яті 223 воїнів біля  Меморіального комплексу Міністерства оборони України. Після кожного озвученого прізвища воїни почесної варти здійснювали удар у Дзвін пам’яті та салютували з особистої зброї. Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Президент України Володимир Зеленський посмертно відзначив званням Героя України з удостоєнням ордена “Золота Зірка” бійця Добровольчого українського корпусу “Правий сектор” Святослава Горбенка та солдата Віктора Гурняка. Почесні нагороди отримали батьки загиблих воїнів.

Далі на Солом’янській площі  у центрі Меморіалу працівникам органів внутрішніх справ України, загиблим під час виконання службових обов’язків, Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський висловив глибоке співчуття батькам, вдовам та дітям Героїв.

Вшановуючи загиблих, присутні поклали квіти до пам’ятника та запалили свічки пам’яті.

Затим воїни АТО та родини загиблих мали змогу поспілкуватися з командувачем Національної гвардії України генерал-полковником Миколою Баланом та її вищим командним складом.

Урочистості продовжувалися біля Михайлівського Золотоверхого собору, де поминальне богослужіння і молебень провели Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній, голова Синодального управління військового духовенства Православної церкви України митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан та військові капелани, що приїхали на урочистості з фронтів Донецької та Луганської областей.

Журливі та героїчні мелодії лунали зі сцени у виконанні заслуженого академічного ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України.

На честь українських військових, які загинули в російсько-українській війні на Донбасі у 2014-2018 роках та їхніх сімей на Михайлівській площі діяла експозиція Арт-проекту “Жива пам’ять”, присвячена пам’яті загиблих.

Під тужливі звуки реквієму “Пливе кача” кількасот людей, присутніх на площі, серед яких ветерани бойових дій та родичі загиблих, поклали квіти до Стіни пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

До покладання квітів долучилися представники родин загиблих та волонтери Уманського району на чолі з Іриною Рижак.

Ірина Сергіївна – матір загиблого в АТО Володимира Рижака, активний громадський діяч, член ГО “Координаційний центр Захисників Уманщини”, співзасновник Всеукраїнської громадянської платформи “Республіка Україна” при Офісі Президента України. Хочеться низько вклонитися цій енергійній жінці, яка тамуючи власний біль тяжкої втрати, всю себе віддає служінню Україні. Згуртовуючи та підтримуючи родини полеглих, вона заставляє їх не зупинятися у скорботі, а йти далі, жити і за себе, і за свою рідну кровиночку, якої вже немає поруч.

Делегація з Уманщини також відвідала музейний проєкт “Український Схід”, що знаходиться на території Меморіального комплексу “Національний музей історії України у другій світовій війні”. 

Органічним складником музейного проєкту Український Схід” є виставка “Капелани”. Із документальних світлин, образних артінсталяцій “Силуети Долі” та “Янголи”, аудіовізуальних сюжетів “Світло” й “Псалом 90” уманчани мали змогу дізнатися про значення українського капеланства у зоні АТО/ООС, коли пліч-о-пліч із воїнами захищають територіальну цілісність і незалежність України та гідно виконують душпастирську місію військові капелани – священнослужителі різних віросповідань і конфесій.

Нікого не може залишити байдужим виставковий проєкт “Український Схід”. Це проєкт про сучасну російсько-українську війну на Донбасі, про звитягу та жертовність патріотів, які на східних теренах нашої держави відстоюють її суверенітет у борні з агресором, про населення, яке страждає, виживає, бореться, про гуманітарні проблеми, породжені бойовими діями й тимчасовою окупацією.

Представники Уманщини поринули у вир трагічних та героїчних подій на сході нашої країни. Знову свистіли кулі та розривалися гранати, знову йшли у бій та ховали загиблих. Присутні мали змогу ознайомитися з багатьма експонатами, які передають усе страхіття війни на Донбасі. Зокрема, на експозиції представлений обстріляний бойовиками автомобіль, подарований Герою України Андрію Кизило. Уманчани знову пережили трагедію Іловайська та Дебальцевого, обороняли Савур-могилу та Донецький аеропорт, виносили з під обстрілу поранених. Як взазначила Ірина Рижак, дана екскурсія – це не просто екскурсія для сімей загиблих та волонтерів Уманського району, це наше життя. Весь біль, пережитий у хвилини прощання з рідними закарбувалася у наших серцях і далі потрібно жити так, щоб пам’ять про загиблих ніколи не вмирала, щоб вони завжди були поруч з нами.

На останок відвідин столиці делегація Уманського району побувала у музеї “Становлення української нації” – перший в Україні інноваційний музей історії, де минуле поєднується з сучасними технологіями.

Представники Уманщини ознайомилися з багатовіковою історією української нації від трипільської культури до сучасності. У цікавих експозиціях показано яскраві історичні події та постаті, якими може пишатися наш народ. Абсолютно реалістичними 3-D фігурами постають перед відвідувачами князь-воїн Святослав Хоробрий, Хреститель Русі – Володимир Великий, князь Ярослав Мудрий, легендарний засновник традицій Запорізької Січі  Дмитро “Байда” Вишневецький, славний гетьман Війська Запорозького Петро Конашевич-Сагайдачний, гетьман Богдан Хмельницький, переможець московського війська у битві при Конотопі гетьман Іван Виговський,  будівничі нової України – Іван Мазепа та Пилип Орлик. Величні постаті діячів кінця XVI - початку ХХ ст., яких за правом можна назвати творцями української культури Петра Могили, Григорія Сковороди, Івана Котляревського, Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших.

Сюжет композиції “Українська революція 1917-1921 років: утворення державності” відтворює головні етапи, що пройшла на той час Україна: добу Центральної Ради на чолі з істориком, громадським і політичним діячем Михайлом Грушевським; добу Гетьманату на чолі з останнім гетьманом України Павлом Скоропадським; добу Директорії з Вінніченком, а потім з Петлюрою на чолі.

Ще багато історичних подій та видатних постатей представлено в експозиціях музею. Слід відмітити постаті відомих українців, які прославили нашу країну та її народ в різних куточках світу. Це, зокрема, Сергій Корольов, преподобний Андрій Шептицький, Євген Патон, Соломія Крушельницька, Іван Даценко, Микола Амосов, Ігор Сікорський та інші.

У яскравій композиції представлені легендарні сучасні українські політичні, культурні і духовні діячі, які усім своїм життям довели, що вони Великі українці-патріоти. Серед них Святійший патріарх Філарет, Митрополит Епіфаній, Вячеслав Чорновіл, Богдан Ступка, Леонід Кравчук та інші.

Окрему експозицію музею складають матеріали та героїчні постаті воїнів, які загинули у кривавій російсько-українській війні на сході нашої країни, відстоюючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь