Волонтерство – це покликання, життєве кредо та стан душі

Дата: 04.12.2021 13:46
Кількість переглядів: 314

Волонтер. Це слово міцно ввійшло в наше життя у кінці 2013 року. Проте, роком народження волонтерського руху в Україні, про який сьогодні з захопленням говорять у багатьох країнах світу, по праву слід вважати 2014 рік.  Революція Гідності та початок війни на Донбасі дали поштовх розвитку волонтерства в нашій країні, яке виросло в потужний громадянський рух. У надзвичайно складний період сучасної України цей рух об’єднав суспільство, створив дієву структуру громадських організацій та груп людей, які взяти на себе вирішення найбільш нагальних і болючих проблем держави.

Волонтери добровольцями йшли на фронт, збирали кошти, й везли на передову все, що лише могли, починаючи зі шкарпеток і закінчуючи теплові зорами. Волонтери допомагали біженцям, здавали кров пораненим, знаходили потрібні ліки, плели маскувальні сітки та готували продуктові набори, працювали в шпиталях, ремонтували техніку та відбудовували зруйноване.

Фото без опису

Завдячуючи українським волонтерам – тим, хто добровільно, за покликом серця, віддає свою енергію, час, ресурси і, навіть, частину свого життя заради допомоги іншим, їхній шляхетній жертовності, активній громадянській позиції та фанатичній відданості справі, Україна вистояла перед російським агресором і зберегла незалежність.

Напередодні Міжнародного дня волонтера голова Уманської районної державної адміністрації Ігор Миклащук відвідав волонтерський штаб Разом”.

Революція Гідності та війна на Сході не залишили осторонь активних уманчан. Сім років тому, наприкінці літа 2014 року, небайдужість до чужої біди об’єднала однодумців у громадській волонтерській організації “Разом”. Мета їх діяльності полягала в тому, щоб підтримати уманчан-патріотів, які свідомо пішли захищати рідну землю від ворога. 

Волонтер Інна Титаренко розповіла, що волонтерський штаб “Разом” працює щоденно без вихідних. Кожен день чергують волонтери. Доки йдуть запити з фронту, доти у волонтерів є робота.

Серед українських воїнів, які воюють на Сході, дуже цінуються унікальні супні та борщові набори. Одним таким набором можна нагодувати від 10 до 20 воїнів.

Користуються попитом чайні набори лікарських трав, приготовлені у волонтерському штабі “Разом”, медово-імбирні суміші, вітамінні набори, калина з цукром, що отримала назву “вибухівка”, а також набори горішків для розвідників. Кількість виготовленої вітамінної суміші на основі меду, обчислюється вже не однією сотнею літрів. Лише в цьому році волонтерами було  виготовлено і відправлено на передову та у шпиталі більше 120 літрів.

Волонтер  Наталія Скоробреха зазначила, що у волонтерському штабі Разом наразі збираються  кошти на ремонт автомобілів та ліки. Воїнам потрібна фінансова допомога для лікування. Крім того, хлопці, які воюють на Сході, просять теплі шкарпетки ручної роботи, стрілецькі та прості в’язані рукавиці, що виготовляються волонтерами.

Проте, як відмітила волонтерка, найактуальніше сьогодні для фронту – це маскувальні сітки. Сітка – це ще й своєрідний оберіг для бійців. “Кожен вузлик на сітці ми зав’язуємо з певними побажаннями захисту для наших воїнів”, – пояснила Наталія Скоробреха. Віддаючи данину традиції, Ігор Миклащук пов’язав стрічку до маскувальної сітки.

Інна Титаренко розповіла, що на сьогодні діяльність волонтерської організації “Разом” здійснюється за такими напрямками: 

  • “Група забезпечення вирішення нагальних проблем із забезпеченням на передовій. 
  • “Кулінарна група” – виготовлення сухих борщів (наразі відправлено 5 тисяч упаковок), сухих супів, лікувальних сумішей та чаїв з різнотрав’я. 
  • В’язальна група – плетіння шкарпеток, капців, пошиття тактичних перчаток. 
  • Група сітка –  виплітання маскувальних сіток. 
  • “Інноватор” – виготовлення буржуйок, жаровень, душових кабінок.
  • Милосердя  – допомога шпиталям. 

Крім того, як зазначила Інна Титаренко, волонтерська організація  “Разом” співпрацює із школами на прифронтовій території та проводить просвітницькі акції.

Голова Уманської РДА Ігор Миклащук перейнявся проблемами волонтерів і запевнив їх у своїй підтримці. Адже війна ще не завершена і ще багато потрібно пережити та побороти, доки всі разом не здобудемо остаточної перемоги над підступним московським ворогом.

Користуючись нагодою, Ігор Миклащук привітав волонтерів з Міжнародним днем волонтера, подякував за самовіддану та безкорисливу працю і побажав оптимізму, здоров’я, невичерпної енергії та миру.
«Низький уклін  усім небайдужим людям, завдяки яким наш народ вистоїть і переможе!» - сказав голова РДА.

 

Уманська РДА

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь