УМАНСЬКИЙ РАЙОН – ІСТОРІЯ АРХІВУ

Дата: 24.12.2021 09:07
Кількість переглядів: 286

Напередодні Дня працівників архівних установ начальник архівного відділу Уманської райдержадміністрації Тетяна Тицькун провела День відкритих дверей проведено в архівосховище, зокрема і для колективу райдержадміністрації.

Відвідувачам розповіли історію створення районного архіву та представили оригінал Акту передачі документів від Уманського міського архіву новоствореному Уманському державному районному архіву у 1963 році.

Також було ознайомлено зі складом документів, що зберігаються в архівосховищі, їх крайні роки, надано для огляду документи. 

Фото без опису

Після закінчення Другої світової війни в місті Умань діяв міськрайонний архів, який з січня 1954 року отримав робочі кімнати  у новозведеному будинку пожежного депо по вул. Коломенській, 8. Через рік в них уже зберігалося понад 111 тисяч документів за 1944-1954 роки. У зв'язку з ліквідацією в 1959 році Бабанського та Ладижинського районів різко зросло надходження районних документів до міськрайонного архіву. А тому, на початку 1963 року був створений Уманський державний районний архів, якому були передані документи всіх установ району на той час.

Першим керівником Уманського районного державного архіву стала Резепова Анастасія Іванівна. Станом на 1 січня 1964 року в районному державному архіві зберігалось 360 архівних фондів (в т.ч. 142 фонди установ Тальнівського району), в яких нараховувалось 31330 справ. В 1965 році в зв’язку із змінами в адміністративно-територіальному устрої Черкаської області та відновленням Тальнівського району відповідні фонди були передані в Тальнівський державний районний архів. На початку становлення керівником районного архіву проводилася експертиза документів, вилучення з архівних фондів документів тимчасового зберігання, передача документів довідкового характеру в установи. Також проводилася значна робота щодо паспортизації відомчих архівів. В зв’язку із створенням спеціалізованих центральних архівів проводився пошук установ, від яких повинні були надходити документи на державне зберігання.

З 1970 року завідувачем районного державного архіву працював Гулий Станіслав Юхимович. Протягом 1971-1974 років передано до Черкаського облдержархіву документи в кількості 13093 справ із 175 фондів. 

Відповідно до рішення виконавчого комітету Уманської районної Ради депутатів трудящих від 20 травня 1976 року № 218 з метою надання допомоги районним, сільським установам і організаціям по впорядкуванню архівних документів була створена госпрозрахункова група упорядників архівних документів при райдержархіві у складі двох архівістів ІІ категорії. В різні часи архівістами в ній працювали:  Чаплоуцька Антоніна Лаврентіївна, Шатковська Людмила Лаврентіївна, Векліч Світлана Адольфівна та  Чиженко Галина Митрофанівна.

У 1983 році районний державний архів очолила Сирота Раїса Сергіївна, яка зробила значний внесок в розвиток архівної справи в районі. Протягом 80-х років було удосконалено всі описи на справи фондів, які зберігались в архіві, створено науково-довідковий апарат до них, проводилася поодинична каталогізація справ. Значна кількість справ була підготовлена і передана до державного архіву Черкаської області, проводилася експертиза архівних документів, частина яких поверталася організаціям або виділялася до знищення.

В 1990 році районний державний архів отримав нове приміщення в Будинку Рад (пл. Соборності, 1 (колишня Леніна). В архівосховищі площею 30 кв. м були розміщені нові металеві стелажі, на яких можна було розмістити 11500 справ. При архіві продовжувала функціонувати госпрозрахункова група.

У 1992 році, після утворення Уманської районної державної адміністрації, районний архів отримав назву архівний відділ райдержадміністрації та увійшов до складу відділів і управлінь райдержадміністрації та отримав подвійне підпорядкування: райдержадміністрації та Державному архіву Черкаської області. В період припинення та відновлення діяльності райдержадміністрації та виконавчого комітету Уманської районної Ради народних депутатів відділ відповідно змінював своє підпорядкування.

З листопада 1994 року на посаді завідуючої архівним відділом райдержадміністрації працювала Соболенко Світлана Григорівна. Завдяки її наполегливій праці теж було багато зроблено в галузі архівної справи району. Передано на зберігання до обласного архіву документи більше як із 100 архівних фондів у кількості понад 6 тис. одиниць зберігання. Це був період складної ситуації в країні, тотального безгрошів’я, змін форм власності підприємств, тому через неможливість установ сплачувати за послуги з упорядкування архівних документів було припинено діяльність госпрозрахункової групи упорядників при райдержархіві.   

В лютому 2002 року на посаду начальника архівного відділу райдержадміністрації призначена Короп Наталія Вікторівна, за часів діяльності якої була значно зміцнена матеріально-технічна база архіву, проведена заміна картонажних коробок, встановлено комп’ютерну та оргтехніку, підключено відділ до мережі Інтернет. Відділу було надано додаткове приміщення для зберігання документів трудових відносин та виборчої документації по вул. Залізняка, 2 а. Розпочато розбудову мережі трудових архівів в населених пунктах Уманського району. Досягнуто 100-відсоткового рівня упорядкування документів установ-джерел комплектування районного архіву. Відділ увійшов у п’ятірку кращих архівних відділів області.

З лютого 2011 року архівний відділ райдержадміністрації очолила Тицькун Тетяна Миколаївна. Відділ зберіг свої позиції щодо виконання всіх планових показників розвитку архівної справи в Уманському районі.

Відповідно до розпорядження голови Уманської райдержадміністрації від 22 червня 2016 року № 174 «Про структуру райдержадміністрації» архівний відділ райдержадміністрації ліквідовано, натомість утворено архівний сектор райдержадміністрації у складі 2-х штатних одиниць: завідувача сектору та архіваріуса.

Розпорядженням голови Уманської райдержадміністрації від 12 вересня 2016 року № 228 «Про архівний сектор Уманської районної державної адміністрації» сектор утворений як юридична особа публічного права та затверджено відповідне положення.

3 жовтня 2016 року архівний сектор Уманської районної державної адміністрації зареєстрований як юридична особа публічного права та внесено відповідний запис в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (код ЄДРПОУ 40869764). Виготовлено гербову печатку.

На виконання постанови КМУ від 27.11.2019 № 973, якою  встановлено для архівних відділів райдержадміністрацій, як виняток, можливість створення відділу зі штатною чисельністю не менше як 2 одиниці, було прийнято розпорядження Уманської райдержадміністрації від 03.01.2020 № 6 «Про структуру райдержадміністрації», яким змінено назву «архівний сектор» на «архівний відділ» Уманської районної державної адміністрації, затверджено нове положення про відділ та внесено відповідні зміни до ЄДРПО.

У зв’язку із змінами адміністративно-територіального устрою відповідно до постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року   № 807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів» після проведення ліквідації Жашківської, Маньківської, Монастирищенської та Христинівської районних державних адміністрацій були реорганізовані шляхом приєднання до архівного відділу Уманської райдержадміністрації архівні відділи відповідних адміністрацій.

Загалом  в архівному відділі Уманської райдержадміністрації налічується 630 архівних фондів, в яких зберігається 105153 од.зб. з них: 96292 документів НАФ, 5828 – справ з кадрових питань (особ. скл.), 3033 од. зб. тимчасового строку зберігання.

 

Площа архівосховищ складає 288,7 м2.

 

Всього у 2021 році:

упорядковано документи 173 установ (6661 справ)

прийнято на зберігання документи від 165 установ

у кількості 6628 од.зб., з них:

постійного зберігання (НАФ) – 4882

з кадрових питань (ос.скл.) – 594

тимчасового зберігання – 1152.

 

Уманська райдержадміністрація                                  



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь