Що потрібно знати про грип?

Дата: 21.11.2017 17:45
Кількість переглядів: 729

Фото без описуГрип - це гостре інфекційне захворювання з аерозольним шляхом передачі збудника, яке характеризується коротким інкубаційним періодом (від 10-12 годин до 7-ми діб),  лихоманкою, симптомами інтоксикації та враженням респіраторних шляхів з великою частотою виникнення ускладнень. Захворювання, спричинене вірусом, вражає передусім молоде працездатне населення, в тому числі вагітних. Також у групі ризику маленькі діти та особи похилого віку, для яких характерні високі показники щодо виникнення ускладнень та смерті. Ускладнюється перебіг захворювань у разі наявності супутніх серцево-судинних захворювань, захворювань органів дихання, цукрового діабету, ослабленої імунної системи, ожиріння тощо.

Клінічні ознаки грипу є універсальними для ГРВІ, інкубаційний період від 1 до 7 днів: це головний біль, біль у м’язах, горлі, підвищення температури тіла, кашель, утруднене дихання, нежить, закладання носа, в окремих випадках - блювота і пронос.

Вірусом грипу можна заразитися від іншої хворої людини повітряно-краплинним, повітряно-пиловим шляхами (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2м).

Щоб попередити зараження грипом потрібно:

- уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;

- обмежити відвідання місць великого скупчення людей; часто провітрювати приміщення; часто мити руки з милом; прагнути не торкатися очей, носа або рота немитими руками; уникати обіймів, поцілунків і рукостискань;

- прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути;  якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від неї на відстані не менше 2м.

Оскільки в першу чергу в групі ризику на ГРВІ знаходяться діти, батьки повинні з великою серйозністю ставитися до профілактичних заходів. Вони зобов’язані навчити дітей часто мити руки з милом; кашляти і чхати, прикриваючи обличчя; не підходити до хворих ближче ніж на 1,5–2 м.

Хворі діти повинні залишатися вдома і не відвідувати дошкільні установи і школи. Варто утриматися від відвідання місць масового скупчення людей.

Якщо дитина все ж таки захворіла на грип, необхідно при перших ознаках захворювання покласти її у ліжко і викликати лікаря.

Хворі на грип є небезпечними для оточуючих і повинні бути негайно ізольовані. Інфікованого необхідно розташувати в окремій кімнаті або огородити ширмою, виділити йому індивідуальний посуд, рушник, предмети особистої гігієни. Варто не допускати контакту зі здоровими членами сім’ї, окрім тих хто доглядає за ним.

Особа, що доглядає за хворим, повинна носити марлеву пов’язку або одноразову маску, яку потрібно міняти кожні 4 години. Після контакту з хворим  потрібно ретельно мити руки з милом.    

Маска повинна бути  одноразовою, яку після зміни викидають в корзину, або багаторазовою, яку після прання ретельно прасують гарячою праскою.

Важливим є провітрювання приміщення декілька раз на добу, щоденне вологе прибирання кімнат оселі. Повітря в приміщеннях повинне бути достатньої вологості.

З метою профілактики треба мати разові носові серветки і корзину для використаних серветок в межах досяжності хворого.

Батьки зобов’язані створити хворій дитині комфортні умови. Вкрай важливим є спокій та постільний режим. Якщо у дитини лихоманка, то їй необхідно дати жарознижувальні ліки (препарати парацетамолу або ібупрофену), після цього викликати лікаря. Рекомендовано пити багато рідини (сік, негазова вода, чай, морс, компот). Не слід займатись самолікуванням. Відповідну медикаментозну терапію хворому призначає тільки лікар.

За наявності нижчезазначених ознак захворювання у дитини батьки негайно мають звернутися за медичною допомогою: прискорене або утруднене дихання; синюшність навколо рота та інших шкірних покривів; поява на тілі дитини крововиливів (навіть дуже маленьких), носової кровотечі; висока температура тіла; відмова дитини від пиття; неможливість розбудити дитину або відсутність її реакції на звертання; надмірне збудження або поява судом; поява блювоти, частого рідкого випорожнення; скарги на сильний головний біль; відсутність сечовипускання або сліз під час плачу.

При перших симптомах захворювання слід одразу звертатися до лікаря, особливо при стійкому підвищенні температури тіла, утрудненому диханні, появі крові в мокротинні та інших небезпечних симптомах.

Отже, беручи до уваги інформацію,  основною тактикою залишається дотримуватися правил профілактики.

Відповідно до календаря  профілактичних щеплень , затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я  щеплення  проти грипу за станом здоров’я   є обов’язковим для людей, які входять до груп ризику: діти до 5 років, вагітні жінки, люди віком від 65 років, хворі на діабет, ВІЛ – інфіковані, хворі на хронічні серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання легенів та інші тяжкі хронічні розлади.

Увагу також потрібно звернути на професійні групи ризику: медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту та всі інші, хто працює в багатолюдних місцях та замкнутих колективах.

Щоб уберегтися від можливих ускладнень, щеплення рекомендується проводити лише після проходження огляду у лікаря. Тим, хто має протипоказання щодо щеплень, важливо проводити неспецифічну профілактику, яка може бути медикаментозною – через прийом імуностимулюючих препаратів і не медикаментозною, яка включає в себе відповідну дієту, питний режим, загартування, прогулянки на свіжому повітрі та інше.       

Районний інфекціоніст Валентина Рибак


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь