Діючі у 2024 році державні програми підтримки аграріїв

Дата: 27.03.2024 10:26
Кількість переглядів: 773

Фото без опису

Сільськогосподарські товаровиробники, які зареєстровані у Державному аграрному реєстрі (ДАР) в 2024 році  можуть скористатися програмами державної підтримки власного виробництва за напрямами:

 

- Бюджетна субсидія на 1 га аграріям, які обробляють до 120 га земель сільськогосподарського призначення озмір допомоги збільшено з 3,1 тис. грн до 4 тис. грн на 1 га);

- Спеціальна бюджетна дотація для утримання великої рогатої худоби (корів) усіх напрямів продуктивності (отримувачами бюджетних коштів є фермерські господарства та інші виробники сільськогосподарської продукції, в  тому числі фізичні особи, що утримують від 3 до 100 корів, розмір допомоги становить 7 тис. грн на одну голову); 

- Спеціальна бюджетна дотація для утримання маточного поголів’я кіз та/або овець (розмір підтримки  - 2 тис. грн на одну голову для тих, хто утримує від 5 до 500 голів кіз та овець).

Заявки на отримання бюджетної допомоги подаються в ДАР: з 1 травня по 30 червня 2024 року.

 

-

Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам, які використовують меліоровані землі, та організаціям водокористувачів, затвердженого постановою КМУ від 11 жовтня 2021 № 1070 (в редакції постанови КМУ від 20 жовтня 2023 № 1110), бюджетні кошти спрямовуються на державну підтримку у вигляді бюджетної дотації:

- на реконструкцію існуючих та/або будівництво нових меліоративних систем з використанням зрошення дощуванням або краплинного зрошення;

- на відновлення насосних станцій.

 

Бюджетні кошти надаються на безповоротній основі у розмірі до 25 відсотків вартості витрат (без урахування податку на додану вартість), здійснених відповідно до затвердженої в установленому порядку проєктної документації, але не більш як:

13250 гривень на 1 гектар оброблюваних угідь для зрошення дощуванням без урахування вартості поливної техніки і обладнання для поливу;

25300 гривень на 1 гектар оброблюваних угідь для зрошення дощуванням з урахуванням вартості поливної техніки та насосного обладнання для поливу вітчизняного виробництва;

24500 гривень на 1 гектар оброблюваних угідь для краплинного зрошення з урахуванням вартості обладнання для краплинного зрошення та насосного обладнання вітчизняного виробництва.

 

 

 

 

Підтримка сімейним фермерським господарствам шляхом надання фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб-членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (Постанова КМУ від 22 травня 2019 року № 565).

Право на отримання доплати мають члени/голова сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи, зареєстроване платником єдиного податку четвертої групи.

Для отримання доплати голова сімейного фермерського господарства подає не пізніше ніж за п'ять робочих днів до початку місяця до територіального органу ДПС за місцем свого обліку як платника єдиного внеску відповідні заяви від себе та усіх членів сімейного фермерського господарства за встановленою формою. Право на отримання доплати виникає у членів/голови сімейного фермерського господарства з 1 числа місяця, наступного за місяцем подання заяви.

-

Програма підтримки фермерських господарств

 

Фінансова підтримка фермерських господарств через Український державний фонд підтримки фермерських господарств надається у розмірі, що не перевищує 1 млн грн із забезпеченням виконання зобов’язання щодо повернення бюджетних коштів на строк до 5 років.

Фермерські господарства подають у паперовій або електронній формі до регіональних відділень Укрдержфонду підтримки фермерів заявку у двох примірниках за формою, затвердженою Мінагрополітики, документи визначені пунктом 8 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам, затвердженого постановою КМУ 1102 від 25 серпня 2004 р.

 Юридична адреса Черкаського відділення 18000, м. Черкаси, вул. Смілянська, 131  Телефони (0472) 631536  (0472) 631536

-

Надання грантової підтримки на розвиток власної справи

 

(Постанова Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 р. № 738”).

 

- на розвиток садівництва, гранти у розмірі до 70 % вартості проекту висадки насаджень, але не більше 10 млн грн відповідно до суми витрат на 1 га та за умови співфінансування  вартості проекту в розмірі не менше 30% безпосередньо отримувачем гранту;

- на будівництво тепличного господарства гранти надаються у розмірі до 70 % вартості проекту будівництва модульної теплиці, але не більше 7 млн грн, та за умови співфінансування отримувачем гранту не менше 30 % від вартості проекту будівництва модульної теплиці, зазначеної у заяві.

Примітка: уповноважений банк може здійснювати  моніторинг стану висадки насаджень з використанням Національної інфраструктури геопросторових даних  під час реалізації грантового проекту та протягом 5 років після його завершення.

 

-

Програма часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки й обладнання вітчизняного виробництва.

          (постанова КМУ від 01березня 2017 №130 (зі змінами внесеними постановою КМУ від 08 березня 2024 року № 275).

          Часткову компенсацію надають сільгоспвиробникам на безповоротній основі в розмірі 25% вартості (без урахування ПДВ) придбаної техніки й обладнання.

 

-

Для оптимізації Державних програм «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» в умовах воєнного стану Уряд прийняв постанову від 14 березня 2023 р. №229 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва».

У межах Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» передбачено:

- встановлення по кредитам на інвестиційні цілі компенсаційної ставки для середніх та великих підприємств 9% річних з можливістю зменшення за умови створення нових робочих місць до 7% річних;

- встановлення по кредитам на інвестиційні цілі компенсаційної ставки для мікро та малих підприємств на рівні 7% річних з можливістю зменшення для інвестиційних кредитів до 5%;

- встановлення компенсаційної ставки 9% річних для кредитів на поповнення обігового капіталу для всіх підприємств.

  У межах Державної програми «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%»:

встановлення компенсаційної винагороди для середніх та великих підприємств 11% річних з можливістю зменшення за умови створення нових робочих місць до 9% річних;

встановлення компенсаційної винагороди для мікро та малих підприємств 9% річних з можливістю зменшення за умови створення нових робочих місць до 7% річних. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь