Інвестиції – шлях до розвитку. В гостях у ТОВ «АПК Насташка»

Дата: 27.08.2018 18:06
Кількість переглядів: 3270

Фото без описуГолова Уманської райдержадміністрації Євгеній Данченко здійснив робочу поїздку до села Колодисте у сільськогосподарське підприємство  ТОВ „Агропромисловий комплекс Насташка”. На зустрічі були присутні начальник управління АПР Уманської РДА Валентина Мовчанюк, завідувач відділенням в с. Колодисте ТОВ „АПК Насташка” Андрій Барабаш.

Історія діяльності підприємства в Уманському районі починається з 2015 року. Придбавши у збанкрутілого сільськогосподарського підприємства будівлі колишні ферми з відгодівлі молодняка великої рогатої худоби, які протягом останніх п’ятнадцяти років не використовувались за призначенням, провели повну їх реконструкцію під свинокомплекс за європейськими стандартами. У жовтні  2015 року  товариство закупило 800 чистопородних свиноматок та 16 хряків порід Йоркшир, Ландрас, Дюрок Данської селекції.

Свинокомплекс сформований та облаштований за передовими технологіями закритого типу, з чітким  дотриманням всіх належних санітарних норм. Вартість інвестиційного проекту склала біля 50 мільйонів гривень. Основне маточне поголів’я становить 1600 голів, а поголів’я свиней на відгодівлі станом на 1 серпня цього року нараховує понад 20 тисяч голів.

Нині переважна більшість агровиробників району, як і загалом України, займаються лише землеробством. Це не настільки ризиковано, і, водночас, клопітно, як тваринництво. Однак, власники ТОВ „АПК Насташка” побачили реальний потенціал у тому, що свинарство може інтегруватися у землеробство. По-перше, внаслідок цього можна досягти стабільної ліквідності сільськогосподарського підприємства , по-друге, вироблену гноївку можна з користю вносити на власні поля. І звичайно, завдяки розвитку свинарства можливо буде не тільки гарантовано постійно збувати такі кормові компоненти як кукурудза, ячмінь і соя, а й створити додаткові робочі місця для сільських жителів.

Під час спілкування з головою райдержадміністрації Євгенієм Данченком технолог відділення ТОВ „АПК Насташка” Юрій Пилипець відзначив, що для ефективного свинарства має бути дотримано п'ять умов: відповідна генетика тварин, оптимальні умови утримання, високоякісний корм, високий статус здоров’я тварин і правильний менеджмент. Всі ці складові і є запорукою успішного розвитку свинарства в ТОВ „АПК Насташка”.

У 2018 році підприємство реалізує інвестиційний проект «Будівництво карантинника» в с. Колодисте для заміни маточного поголів’я свиней, які будуть завозитися з Данії та реалізації ремонтних свинок. Орієнтовна вартість проекту складе 12 мільйонів гривень.

Наразі на ТОВ „АПК Насташка” працює 38 осіб, їх середня заробітна плата – понад 6800 грн. За 2017 рік та протягом 2018 року підприємство спрямувало на соціально-економічний розвиток села Колодисте 59 тисяч гривень (проведення швидкісного інтернету, ремонт покрівлі котельні ЗОШ).

«Спеціалізацією економіки Уманщини є сільськогосподарське виробництво, адже цією галуззю виробляється понад 80 відсотків валового виробництва продукції району. Тому від стабільності та розвитку агровиробництва, у значній мірі, залежить наповнення бюджетів різних рівнів, розбудова сільських населених громад, добробут пересічного жителя села. ТОВ «АПК Насташка» демонструє в цьому позитивний приклад», - підсумував зустріч очільник району Євгеній Данченко.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь