В Уманській центральній районній лікарні відкрито скринінговий центр «Здоров'я жінки»

Дата: 19.02.2018 18:44
Кількість переглядів: 7090

Значна подія для жителів Уманського та сусідніх районів – 19 лютого на базі Уманської центральної районної лікарні відкрито сучасний скринінговий центр «Здоров'я жінки». Стаціонарний цифровий мамографічний комплекс, стаціонарний УЗД-апарат та кольпоскоп з цифровою відеосистемою і програмним забезпеченням дозволять своєчасно виявляти передракові захворювання, передпухлини, початкові стадії раку. Це забезпечить ефективне та успішне лікування раку у жінок.

Для святкового відкриття центру до лікарні завітали народний депутат України Антон Яценко, голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко, голова обласної ради Олександр Вельбівець,  голова Уманської райдержадміністрації Євгеній Данченко. Також у святковому дійстві брали участь начальник управління охорони здоров'я Черкаської облдержадміністрації Лобас М.В., заступник голови Уманської районної ради Бабкін П.А., депутати районної ради, керівники сільськогосподарських підприємств, сільські голови.

Перед ними постало приміщення з новим якісним ремонтом, окремим входом, прибране кульками і з привітними працівниками рецепції. Подія – особлива, тож не обійшлася і без урочистого перерізування червоної стрічки.

Фото без опису

Головний лікар Інна Добрянська продемонструвала центр та розповіла про всі його можливості. Вона зазначила, що базовим принципом ефективної онкологічної допомоги у світі лишається виявлення онкологічних захворювань на ранніх стадіях. Відтепер жінкам не доведеться шукати різні кабінети в лікарні чи навіть відвідувати лікарні різного рівня, записуватися на дороговартісні обстеження у приватних лабораторіях, стояти у довгих чергах – в одному місці зосереджено все для діагностики жіночого здоров'я, а прийом здійснюватиметься за попереднім записом. Оперативну взаємодію всіх ланок галузі охорони здоров'я забезпечить інтернетний і телекомунікаційний зв'язок.

Даний проект реалізовується за рахунок співфінансування державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету у співвідношення 50/50 (з обласного бюджету виділено 950 тис. грн). Субвенції надали з Уманського, Христинівського, Жашківського, Тальнівського,  Монастирищенського районів та міста Умань, представникам яких висловив подяку голова Уманської районної державної адміністрації Євгеній Данченко. З особливими словами подяки за сприяння у відкритті центру Євгеній Михайлович звернувся до народного депутата України Антона Яценка, голови Черкаської обласної державної адміністрації Юрія Ткаченка, голови обласної ради Олександра Вельбівця.

 У липні 2017 року депутатським корпусом Уманської районної ради був підтриманий вказаний вище проект та погоджено виділення з місцевого бюджету субвенції обласному бюджету в сумі 170,5 тис. грн для придбання медичного обладнання. Також на сесії районної ради за сприяння та підтримки Євгенія Данченка у вересні 2017 року депутатами районної ради погоджено клопотання щодо виділення коштів на виготовлення проектно-кошторисної документації для проведення ремонтних робіт в приміщенні поліклінічного відділення центральної районної лікарні для розміщення скринінгового центру «Здоров’я жінки» та монтажу обладнання. Загальна вартість проекту для Уманської центральної районної лікарні складає 3 636 178  грн.

Такі скринінгові центри, відповідно до обласної програми, запроваджені в п’яти регіонах області, в тому числі і в Уманському районі, який буде обслуговувати не лише жіноче населення Уманського району, але і міста Умань, Христинівського, Жашківського, Тальнівського, Маньківського та Монастирищенського районів та мати статус міжрайонного. Про це зазначив голови обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко.

Голова обласної ради Олександр Вельбівець додав, що такі проекти – це реальні дії для наближення медицини до людей. Адже тепер жителям округу не треба їхати в обласний центр для проходження відповідних процедур.

Немало зусиль для відкриття центру «Здоров'я жінки» доклав народний депутат України Антон Яценко.

А після відкриття медичного центру в актовій залі Будинку рад відбулася розширена нарада голови обласної державної адміністрації за участю голів райдержадміністрацій, начальників управлінь, відділів Уманської райдержадміністрації, сільських голів та керівників сільськогосподарських підприємств Уманського району.

Фото без опису

Юрій Ткаченко підкреслив, що втілений медичний проект на Уманщині – це приклад того, як треба працювати. «Ми повинні брати  на себе лідерство. Децентралізація – реформа, що ініціювали Президент і Уряд, – це не тільки кошти, це передовсім якраз таки лідерство. Ми беремо на себе відповідальність і об’єднуємо людей навколо проектів. Ключові проекти в медицині, освіті та інших галузях ми втілювали спільно всією областю», - зазначив Юрій Олегович. Також він наголосив, що планувати розвиток необхідно по-європейськи, закладати фундамент для майбутнього, фокусуватися на залученні інвестицій і впровадженні інновацій.

Користуючись нагодою, очільник області представив основні тези Стратегії розвитку Черкаської області до 2020 року. Насамперед, це підвищення конкурентоспроможності – будівництво індустріальних парків, аеропортів, розвиток підприємництва (навчання, консалтинг, інформаційне забезпечення, фінансова підтримка, створення Бізнес ХАБ, вже запущена бізнес освіта), експорт (відкрито офіс підтримки експорту: навчання, торгово-економічні місії, допомога у пошуку партнерів), інноваційні школи (в т. ч. інклюзивні).

Друга стратегічна ціль - розбудова інфраструктури для розвитку територій, в першу чергу сільських. Це розвиток сільськогосподарської кооперації, реконструкція та будівництво медичних закладів, будівництво нового сучасного Центру екстреної медичної допомоги, Центрів безпеки в ОТГ, Центрів надання адміністративних послуг та, звісно, якісних доріг.

Третя стратегічна ціль – розвиток людського капіталу. Її Юрій Ткаченко назвав чи не найважливішою. В цей напрямок включено навчання вчителів (так звана СТЕМ освіта), модернізацію професійно-технічної освіти, виховання державних службовців нової якості, будівництво спортивних об’єктів, в тому числі і світового рівня.

І четверта ціль – екологічна безпека та збереження довкілля. Вона включає створення комплексної системи поводження з відходам, забезпечення жителів питною водою, покращення стану річок.

Голова облдержадміністрації наголосив, що назвав лише окремі, важливі проекти і напрями, які визначені Стратегією області, тому що їх неможливо втілити в життя без командної роботи усіх присутніх цього дня в залі.

Завершили робочу нараду на приємній ноті. Відповідно до Указу Президента України почесне звання «Заслужений працівник сільського господарства України» присвоєно директору Товариства з обмеженою відповідальністю  «Прометей», почесному громадянину Уманського району, депутату Уманської районної ради чотирьох скликань  Мальченку Володимиру  Петровичу. Державну відзнаку йому вручив голова обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко. За цим Володимиру Мальченку посипалися маса вітань та квітів від присутніх. Нагороджений не лише подякував за високе визнання його роботи, а й пообіцяв докласти всіх зусиль в напрямку соціально-економічного розвитку Уманського району.

Відділ взаємодії з громадськістю

апарату Уманської РДА



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь