Стратегія агропромислового розвитку Уманського району

Дата: 10.12.2018 18:57
Кількість переглядів: 934

Фото без описуРозвиток території, добробут її жителів, можливість отримувати належні якісні соціальні, комунальні та адміністративні послуги напряму залежать від економічного рівня розвитку її території,  платоспроможного бюджету, наявної інфраструктури.

У свою чергу, сегменти економіки регіону формуються наявним ресурсним потенціалом. Уманський район за напрямком спеціалізації є аграрним, адже із 140 тис. гектарів загальної площі району 81% або 115,2 тис. га – це землі сільськогосподарського призначення.

З 2015 року управлінням агропромислового розвитку райдержадміністрації здійснюється детальний моніторинг користувачів земельних ресурсів і основний акцент робиться на використання ріллі (на слайдах наведено структуру земельних ресурсів району та користувачів ріллі).

Плата за використання землі є одним із основних джерел по наповнюванню дохідної частини як районного бюджету, так і сільських, селищного  бюджетів. Так частка сплати податку з доходів фізичних осіб із виплаченої заробітної плати працівникам агросектору району, орендної плати за використання земельних часток (паїв) складає 61,5 % у районному бюджеті за плановими показниками 2018 року. До зведених сільських бюджетів від використання земельних ресурсів у поточному році планується залучити 44,1 млн грн, що складає 51% загальних надходжень, а це орендна плата за землю, земельний податок, єдиний податок від сільськогосподарських товаровиробників.

Важливим питанням залишаються орендні відносини, адже 21,2 тисяч власників земельних паїв передали в оренду свої ділянки агроформуванням різної форми власності. Загальна сума орендної плати за орендовані паї за 2018 рік складе 229 млн грн.

Спеціалізацією району залишається зерновиробництво, в межах 9% загальнообласного збіжжя виробляється аграріями району.

Крім виробничих питань агросектор приймає активну участь  у співпраці з вирішення соціальних питань сільських громад. Протягом  2016-2017 років фінансова та матеріальна підтримка галузей освіти, медицини, культури району, благоустрою сільських територій склала щорічно від 21 млн грн. У поточному році сільськогосподарські підприємства, фермерські господарства, підприємці агросектору долучились до пріоритетного проекту придбання ангіографічного обладнання, дольова участь склала 2,5 млн грн або 37,8% від акумульованої суми Уманським районом.

Пріоритетні напрями розвитку агровиробництва:

- Ефективне використання земельних ресурсів. Облік. Джерело наповнення місцевих бюджетів.

- Забезпечення продовольчої безпеки. Виробництво зернових не менше 300 тис. тонн.

- Розвиток альтернативних галузей: вирощування плодово-ягідних культур.

- Розвиток переробки сільськогосподарської продукції.

- Виробництво біологічного палива із побічної сільськогосподарської продукції.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь