На педагогічній конференції визначено основні шляхи розвитку освіти району у 2017-2018 навчальному році

Дата: 30.08.2017 11:00
Кількість переглядів: 1297

Фото без опису29 серпня в адмінприміщенні Уманської райдержадміністрації відбулася щорічна конференція працівників освіти Уманського району, на якій було обговорено підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти у 2016/2017 н. р. та завдання на 2017/2018 н. р.

З даного питання виступив начальник відділу освіти, молоді та спорту Борис Бондар: «Наразі у районі функціонує 22 дошкільних навчальних заклади та 20 – у складі навчально-виховних комплексів. В минулому навчальному році здобували дошкільну освіту 1357 дітей, які виховувалися в 82 групах. Приємно зазначити, що показник охоплення дітей віком від 3-х до 6 років різними формами дошкільної освіти за останні роки становить 100%. Крім того, охоплена соціально-педагогічним патронатом 1 дитина (Паланський ДНЗ). Відкрито інклюзивну групу в Старобабанівському ДНЗ, де дошкільну освіту здобуває дитина в супроводі асистента-вихователя. Надалі планується розширення надання інклюзивної освіти дітям, які її потребують».

Говорячи про загальну середню освіту, Борис Борисович акцентував увагу на необхідності її реорганізації через малу наповнюваність класів:

«На кінець 2016/17 навчального року ми маємо 38 загальноосвітніх навчальних закладів, жоден з яких і не розглядався для закриття. Мережа навчальних закладів: 22 – ДНЗ, 38 – ЗНЗ (у складі яких 20 НВК) , 1- МНВК та 2 – ПНЗ. Така мережа на сьогодні задовольняє освітні потреби населення Уманського району.

Одне із актуальних питань сьогодення – формування оптимальної мережі навчальних закладів для забезпечення права учнів на повну загальну середню освіту. Із 38 шкіл 17 – малокомплектних (ті, які мають несформовані класи), а це 45%, тому переконаний, що процес реорганізації таких навчальних закладів є неминучим, і, хочемо ми цього чи ні, до нього необхідно готуватися. Загальне зменшення кількості дітей впливає на зменшення кількості класів та їх середньої наповнюваності, збільшення кількості загальноосвітніх навчальних закладів з малою чисельністю учнів, призводить до скорочення педагогічного навантаження вчителів. Зменшується також середня наповнюваність класів, що призводить до значного підвищення вартості утримання одного учня. А це, в свою чергу, не дозволяє спрямовувати кошти на розвиток, а тільки на забезпечення заробітної плати та оплату енергоносіїв».

Активно працює в районі і позашкілля, функціонує 2 позашкільних навчальних заклади: Центр дитячо-юнацької творчості та Дитячо-юнацький клуб фізичної підготовки. Гуртковою роботою у 68 гуртках охоплено 1035 учнів, що становить 29.8% від загальної кількості, - повідомив головний освітянин нашого краю.

Також Борис Бондар озвучив результати олімпіад та конкурсів, проаналізувала результати ЗНО, відзначив педагогів за досягнення.

Освітяни Уманщини намагаються поспівати за вимогами часу і впроваджувати нові ефективні методи навчання. Дає міцний фундамент для розвитку інтелекту, знань та майбутньої освіти дітей участь у науково-педагогічному проекті «Інтелект України» в Родниківській ЗОШ І-ІІІ ступенів ім.Т.Г.Шевченка та Дмитрушківській школі.

А в рамках реалізації обласної програми «Інноваційні школи Черкащини» Родниківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів імені Т.Г.Шевченка представляла модель інноваційної школи як Школи екологічної культури та планетарного мислення. Участь закладу в проекті дає можливість осучаснити навчально-матеріальне забезпечення школи, відповідно підвищити якість надання освітніх послуг та залучити додаткові кошти.

Співдоповідачами начальника відділу освіти стали директор Косенівського НВК Людмила Кузьменко, завідувач Ладижинським ДНЗ Павлина Савранчук, вчитель початкових класів Дмитрушківської ЗОШ І-ІІІ ст. Наталія Драпоус, вчитель біології Родниківської ЗОШ І-ІІІ ст. ім.Т.Г.Шевченка Світлана Карпова. Також виступив голова районної організації Профспілки працівників освіти Анатолій Петриченко, завідувач Центру культури і виховання студентів Уманського національного університету садівництва Петро Паєвський, завідувач відділом професійно-кар'єрної орієнтації та доуніверситетської підготовки Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Іванна Козій.

До присутнього в залі педагогічного колективу звернулися представники районної влади: керівник апарату районної державної адміністрації Наталія Сиротюк та голова районної ради Оксана Супрунець.

Зокрема, Наталія Миколаївна зазначила:

«Хочу запевнити присутнє поважне товариство, що галузь освіти була і залишається пріоритетним напрямком нашої роботи, а саме – створення умов для поліпшення якості дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти, рівного доступу до якісної освіти, розв’язання питань кадрового та матеріально-технічного забезпечення.

На 2017 рік заплановані видатки на галузь освіти у сумі майже 145 млн грн, з них:

- близько 63,5 млн грн – освітня субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам, за рахунок якої здійснюватимуться видатки виключно на оплату праці з нарахуваннями педагогічним працівникам загальноосвітніх навчальних закладів усіх ступенів;

- понад 23 млн грн – додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я;

- усе інше – більше 58 млн грн – це кошти місцевих бюджетів, за які утримуватимуться установи освіти.

Тобто, держава фінансує лише половину до потрібної на сьогодні суми на заробітну плату освітянам, усе інше лягає на плечі бюджету району.

За рахунок субвенцій сільських рад та коштів районного бюджету 515 тис. грн. використано на оздоровлення дітей в літній період 2017 року.

Окрім того, на освітню галузь на 2017 рік передбачено видатки у сумі 10 млн грн, що спрямовуються на капітальні ремонти навчальних закладів, реконструкцію та реставрацію інших об’єктів, придбання обладнання і предметів довгострокового користування.

В тому числі на виконання обласної та районної програми „Шкільний автобус на 2016-2020 роки” в районному бюджеті передбачено видатки на придбання шкільних автобусів для перевезення дітей, що проживають у сільській місцевості, на умовах співфінансування у сумі 1 млн 525 тис. грн за рахунок коштів субвенції сільських рад.

За рахунок коштів обласного бюджету передбачено субвенцію на виконання обласної програми підвищення якості шкільної природничо – математичної освіти на період до 2021 року (на умовах співфінансування) у сумі понад 289 тис. грн.

Відповідно з районного бюджету, передбачені видатки у сумі 90 тис. грн для Ладижинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня.

Виділено субвенцію обласному бюджету з районного бюджету на покращення матеріально-технічної бази інноваційних шкіл Черкащини для закупівлі сучасних засобів навчання (навчальних кабінетів фізики, хімії, біології) на умовах співфінансування з державним фондом регіонального розвитку – 300 тис. грн.

На виконання обласної програми впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітніх закладів інформаційно-комунікаційних технологій «Сто відсотків» на період до 2021 року (на умовах співфінансування) з районного бюджету передбачено 180 тис. грн, з них – 150 тис. грн на придбання комплексного комп’ютерного класу з принтером та інтерактивною дошкою у школу села Ятранівка, 30 тис. грн для придбання кабінету інформатики Бабанської ЗОШ І - ІІІ ступенів.

Звичайно, поряд з тим, що на галузь освіти виділяються значні капіталовкладення, існує й чимало невирішених проблем. Одна з них – придбання ще 8 шкільних автобусів для перевезення дітей.

Також – осучаснення шкіл, їх комп’ютеризація, забезпечення інтерактивними дошками кожного навчального закладу.

Все це буде реальною справою, якщо працювати всім дружно, мати бажання вирішувати проблеми.

На завершення хочу подякувати усім тим, хто докладає зусилля для розвитку освітньої галузі, не рахується ні зі своїм часом, ні грошима, хто піклується про майбутнє держави – наших дітей, не за посадою, а за покликом душі. Я сподіваюся, що новий навчальний рік стане для вас черговим етапом у досягненні нових успіхів».

За багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм кращих освітян району нагородили почесними грамотами райдержадміністрації, районної ради, управління освіти і науки облдержадміністрації, відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації.

За результатами конференції були надані рекомендації відділу освіти, молоді та спорту, керівникам навчальних закладів з метою забезпечення якості освітньої діяльності навчальних закладів району.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь